Processed with VSCO with a9 preset

Snídaně u BJUKITCHEN / říjen

Než se pustím do popisování toho, jak probíhají přípravy i samotná snídaně, měla bych osvětlit, jak celý tenhle koncept vznikl. Kdo zná můj instagram, ten ví, co fotím nejvíc. První příčka patří samozřejmě Cipískovi, ta druhá pak mým milovaným snídaňovým miskám. Snídaně jsou totiž moje srdcovka. Mohla bych snídat v jakoukoliv denní dobu. A tak když jsem naposledy slyšela, že bych si měla otevřít nějaké to Bjukitchen bistro, že by to byla paráda, vnuklo mi to zajímavou myšlenku. Paráda by to jistě byla, ale všeho do času a toho se mi v tuto chvíli právě moc nedostává. Protože ale máme velkou kuchyň a já jsem poměrně sociální, mohla bych zkusit udělat takové POP UP bistro u nás doma. Známé prostředí, limitovaná kapacita, to by mohlo fungovat. A tak jsem si dodala kuráž, vymyslela se Silvou menu a za pár hodin už na mém e-shopu visela pozvánka. A já si kousala nehty nervozitou, aby měl někdo chuť přijít.

Processed with VSCO with a9 preset

Lidí s chutí k jídlu je naštěstí spousta, takže místa byla rozebraná takřka ihned. Radost veliká, co vám budu povídat. Brzy nadešel předvečer dne D a já jsem se pustila do příprav. Musím přiznat, že jsem poměrně dost ulítlá na prostírání stolu. To je věc, která mě opravdu baví a dávám si na ní záležet. Abych na to měla dost času a hlavně klid, pouštím se do přípravy stolu ještě večer před spaním. Vyberu vhodné látkové ubrousky, talířky, misky, hrnečky, lžičky a další detaily, na kterých tolik záleží. Do vázy naaranžuji kytky, nádhera. Načež to minimálně dvacetkrát celé přeskládám, abych skončila u původní verze. Tetris alá Bju. Dalším krokem je pak příprava mojí pracovní plochy – vyrovnat prkýnka, zkontrolovat nože a další záležitosti, které bude potřeba mít ráno po ruce. Každá věc má svoje dané místo a není radno tyto zajetosti měnit. Chleba a sýr – sekce A2, ovoce D1-3, koláč….dělám si legraci. Sekce nemám, ale pravdou je, že pořádek mám ráda. A v kuchyni obzvlášť. Posledním úkolem je nezapomenout nastavit budík.

V 6:00 vstanu, vypiju čaj, který jsem zapomněla vypít večer a jdu si dopřát pár pozdravů slunce. Kolem půl 7 se budí Cipísek a zábava tedy může začít. Všechno ještě jednou zkontrolujeme a vrhneme se na další malou přípravu. Předpeču si formy s krustou na koláč, nechám změknout máslo a nachystám si ovoce na crumble. Potom se oblékneme a vyrážíme ven. První kroky vedou na trh pro pár posledních věcí – například jablka, maliny. Potom letíme do Praktiky pro chleba a naprosto nutná je zastávka na kávu v Donut Shopu. Přes to vlak nejede.

Kolem 8:40 se vracíme zpátky domů a přípravy doslova vrcholí. Koláče naplním švestkami, nakrájím chleby (ta vůně!) a sýr. Nachystat vajíčka, crumble do trouby a tak dále. Měla bych to stihnout do hodiny. V 9:40 se jdu převléct do čistého, protože za pár minut už zvoní první hosté!

Vítám je, seznamujeme se a ti, kteří se probojovali přes naši extrémně vstřícnou Bramboru, se usazují ke stolu. Až se dovítají i ostatní, začínáme servírovat menu. Já se ze začátku klasicky trochu stydím a v duchu se modlím, aby všem chutnalo. Naštěstí se to brzy zlepší a už si to jen užívám. Dolévám kávu a culím se jako blázen, protože přijímat pochvaly moc neumím. Když je pak po všem, všichni odejdou a zůstane jen tichý byt, jsem šťastná, že se to povedlo.

Potom uklízíme! Naštěstí jsme teď uzavřeli spolupráci se Somat gold, takže se nám to myje jedna radost! Naplníme dvě, klidně i tři myčky. Leštění skla naštěstí netřeba, všechny talířky i skleničky jsou krásně vyleštěné. Takže Somatu velké dík za ušetřený čas! Když máme hotovo, uvaříme si se Silvou kafe a začínáme se těšit na další Snídani u Bjukitchen. Protože ten pocit, že někomu chutná moje jídlo, to je něco neskutečně návykového. A proto si hned sedneme k čerstvě uklizenému stolu a začínáme plánovat, co přichystám příště.

Processed with VSCO with a9 preset

Processed with VSCO with a9 preset

Processed with VSCO with a9 preset
Naše říjnové menu:

Opečený chleba z pekárna Praktika, farmářské máslo, tvrdý ovčí sýr Arnika, vajíčko na hniličko

Slaná ovesná kaše s dýnovým pyré, kozí sýr, vlašské ořechy

Crumble s řeckým jogurtem

Švěstkový koláč s drobenkou

Nakrájené ovoce, sýry, ořechy

Nápoje: Káva Sofee, macerovaná voda, čaj
Processed with VSCO with a9 preset

Processed with VSCO with a9 preset

Processed with VSCO with a9 preset

Processed with VSCO with a9 preset

Processed with VSCO with a9 preset

Processed with VSCO with a9 preset

Recepty na jídla z menu:

Slaná ovesná kaše s dýnovým pyré, kozí sýr, vlašské ořechy

_MG_1467

½ menší dýně hokkaido
50 ml olivového oleje
hrstka pekanových oříšků
½ hrnku ovesných vloček
200 ml mrkvové šťávy – nemusí být
2 mrkve
180 g kozího žervé
sůl
pár lístků rukoly na ozdobení

1. Rozehřeju si troubu na 200 °C. Z dýně vydlabu semínka a pořádně ji poliju olivovým olejem. Dýni pak chvilku hladím, aby se olej krásně vsákl.

2. Připravenou dýni dám péct. Dýně musí být úplně měkká, se zlatavými konci, trvá to asi 30 minut. Abych ušetřila čas, upeču si rovnou i ořechy. Nasypu je do pečicí formičky a peču je asi 10 minut, aby pěkně křupaly. Když mám dýni správně upečenou, vyndám ji z trouby a nechám trochu vychladnout.

3. Vločky nasypu do rendlíku, zaliju je dvojnásobným množstvím vody nebo mrkvovou šťávou a lehce osolím. Vařím je na mírném ohni. Mezitím si oškrábu mrkve, nastrouhám je nahrubo a přisypu k vločkám.

4. Dýni rozpůlím. Jednu polovinu rozmačkám nebo rozmixuju a přidám k vločkám. Zbytek rozkrájím na kousky a nechám zatím stranou – použiju ji při servírování.

5. Když jsou vločky skoro hotové, přidám k nim tři čtvrtiny kozího žervé a promíchám.

6. Jakmile jsem spokojená s tím, jak vločky chutnají, rozdělím je na talířky, posypu zbylým žervé, zakápnu olivovým olejem a ozdobím nakrájenou dýní, rukolou a ořechy.

Crumble

_MG_8113

Na 4–6 porcí
Doba přípravy: 25 minut + 1 hodina pečení

3 hrnky jablek, oloupaných a nakrájených na kostičky
2 hrnky čerstvých brusinek
½ hrnku hnědého cukru

Na drobenku:

1 hrnek nasekaných pekanových ořechů
½ hrnku hnědého cukru
1/3 hrnku hladké mouky
1½ hrnku ovesných vloček
250 g rozpuštěného másla

1. Předehřeju si troubu na 160 °C. Nakrájená jablka smíchám s brusinkami a hnědým cukrem a nasypu je do pečicí misky. Vždycky vyberu nějakou hezkou, protože v ní pak dezert rovnou i servíruju.

2. Připravím drobenku. V misce smíchám všechny suroviny a rukou pořádně promíchám.

3. Drobenku rovnoměrně rozdělím na ovoce, tak aby mi vznikla celistvá vrstva. Crumble peču zhruba hodinu.

Švestkový drobenkový koláč

svestkovykolac-2

Švestkový drobenkový koláč je takové naše rodinné zlato. Během sezony švestek pečeme aspoň dva týdně, protože se po něm vždycky zapráší. Obzvlášť ho miluje náš Kryšpín, který už zvládne skoro celou přípravu koláče sám a pak s každým kousnutím říká: „Barčo, tenhle koláč je fakt nejlepší!“ Já jsem tak dojatá, že se hned můžeme pustit do dalšího! Tak si to udělejte v neděli hezký, upečte koláč a hlavně neošiďte máslo a přípravu pyré! Krásný víkend!

Koláčová forma s průměrem 26 cm / 6–8 porcí
Doba přípravy: 25 minut + 20 + 45 minut pečení

200 g polohrubé mouky
1 lžíce domácího vanilkového cukru
1 lžička kypřicího prášku
špetka soli
120 g dobrého másla, trochu změklého
50 g cukru krupice
600 g čerstvých švestek
1 vrchovatá lžíce domácího vanilkového cukru

Na drobenku:
3 lžíce hrubé mouky
1 lžíce hnědého cukru
1 lžíce másla

1. Předehřeju si troubu na 180 °C. V míse smíchám mouku, vanilkový cukr, kypřicí prášek a sůl. Máslo si nakrájím na kostičky a mezi prsty ho promnu s cukrem. Postupně přisypávám moučnou směs a vše mnu mezi prsty, dokud mi nevznikne drobenka. Z pečicího papíru si vystřihnu kolečko o trochu menší než obvod formy, položím ho do formy, aby se mi koláč zbytečně nepřichytil. Drobenkové těsto pak postupně přitlačím ke dnu formy. Vložím do trouby a peču zhruba 20 minut.

2. Mezitím si připravím ovoce. Omyté švestky nakrájím na šestinky a rozdělím na dvě stejné hromádky. Z první připravím pyré, díky kterému bude koláč hezky šťavnatý. Polovinu švestek dám do rendlíku s trochou vody a vanilkovým cukrem. Vařím na mírném ohni, dokud se ovoce nerozvaří. Pak ho propasíruju přes sítko do mísy.

3. Na předpečené těsto nanesu několik lžic pyré a rovnoměrně ho rozetřu. Zbylé švestky kladu postupně kolem dokola, od obvodu až do středu. Pak je lehce přeliju zbytkem propasírované šťávy, rozetřu štětečkem a peču asi 40-45 minut.

4. Než se mi koláč upeče, připravím si drobenku. Na pánvi si opeču mouku. Když je světle hnědá, vsypu cukr a promíchám. Potom přidám kousek másla a sundám pánev z plotny. Pokračuju v míchání, dokud nemá drobenka správnou konzistenci. Hotovou drobenku nasypu s pomocí vařečky na talíř a nechám vychladnout.

5. Jakmile se mi zdá, že je koláč skoro upečený, posypu ho drobenkou a peču ještě asi 5 minut. Koláč je hotový, když je celý krásně zlatý!

*Placená spolupráce s firmou SOMAT

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *